Reviews

Wat klanten schrijven

Nadat ik een paar keer een andere hond een beetje had beschadigd als ik ze wilde redden van een gevaarlijke scootmobiel werd ik altijd aan de lijn gehouden.
Als ik ergens op reageerde of naar uitviel werd ik met een korte riem op mijn plaats gehouden.
Meestal ook nog met een slipketting. Soms mocht ik aan een uitrollijn een klein beetje verder van mijn baasjes lopen.
Ik snap het wel hoor ik ben een gezonde sterke rottweiler van 9 jaar, als ik mijn 4 pootjes gebruik om ergens heen te gaan moet je van goede huize komen om mij tegen te houden.
Ik heb het vrouwtje wel eens om getrokken

Gelukkig heeft Marijke mijn baasjes geleerd hoe ze mij op andere manieren kunnen begeleiden.
Ik kreeg een mooi tuig met een oog op mijn borst zodat ik minder aan mijn baasjes zou trekken.
En heel veel vrijheid, ik loop nu aan een lijn van 10 meter.
De lijn zit al niet meer op mijn borst vast maar op mijn rug. En ik kies er zelf voor om andere honden te ontwijken.
Uitvallen naar scootmobielen blijf ik nog wel doen.

Marijke zegt dat we dan echt met een scootmobiel moeten gaan oefenen, maar ach zoveel zijn er nu ook weer niet.

En weet je wat ook heel leuk was?
Mijn beste mensenvriendin, die mocht ook een paar keer mee met Marijke en mijn baasje kon ik die mooi gelijk even helpen met haar opleiding want die leert er ook voor.

Ik ben blij dat Marijke mijn mensen heeft geholpen om mij beter te begrijpen en te begeleiden.
Kira (en Johan) – Zoetermeer

Na een hoop gebeurtenissen in ons privéleven (huisbrand, tijdelijke woningen, ziekenhuistraject) hing er een hoop spanning in ons huis. Spanning waar onze lieve hond Moos ook veel last van had. Die spanning nam hij de gehele dag met zich mee. Hierdoor verloren we het vertrouwen in elkaar. Moos zocht sturing bij mij en ik ging op zoek naar schijnveiligheid. Moos viel steeds vaker uit tegen andere honden en om toch los te kunnen lopen deden we dit met een muilkorf. Toen de spanning in huis verder opliep na de geboorte van onze zoon werd het onveilig en moest er wat gaan veranderen. Daar kwam Marijke in beeld.
Al snel was duidelijk dat de verandering bij mij lag en niet bij Moos. Door buiten meer ontspanning te ervaren en thuis meer rust moest de balans langzaam weer terug komen. Marijke hielp mij met al haar kennis Moos beter te leren lezen en begrijpen. Marijke leerde me weer vertrouwen te krijgen in de geweldige hond die Moos is. En met het vertrouwen in Moos ook vertrouwen in ons samen als baas en hond.
Ze leerde me niet te vertrouwen op de schijnveiligheid (muilkorf) maar op het kunnen van ons als team. De basis heeft er altijd goed in gezeten. Moos heeft altijd willen leren en werken. Door terug te gaan naar de basis, lopen aan de lijn, lopen aan de lange lijn en uiteindelijk weer los. Nu ervaart Moos buiten weer ontspanning.
Thuis hebben we voor Moos een veilige plek gecreëerd waar onze zoon niet bij kan. Zo hoeft Moos niet steeds alert te zijn op wat er gebeurt en zijn ze beiden veilig. Deze duidelijkheid en rust zorgt voor een ontspannen hond en een gezellig thuis voor iedereen.
De flexibiliteit van Marijke in werkdagen en -tijden zorgde ervoor dat we regelmatig konden trainen met elkaar. Hierdoor kregen we al snel resultaat.
Met vragen kon ik via de app direct bij haar terecht.
Na 2,5 maand trainen kan ik met trots zeggen dat Moos ontspannen naast de kinderwagen loopt en in alle losloopgebieden weer rond kan rennen zonder muilkorf!!
Door elke dag de geleerde vaardigheden in te zetten groeit bij mij het vertrouwen en bij Moos de ontspanning. Vol vertrouwen kijk ik naar de toekomst waarin ik hopelijk nog heel veel mooie jaren mag hebben met mijn gezin, waar Moos méér dan onderdeel vanuit maakt 💕
Sharon en Moos, Hazerswoude

Sharon & Moos afbeelding

Wij hebben Marijke ingeschakeld voor Nova, onze Friese Stabij van ongeveer twee jaar oud en haar hulp is echt een aanrader! De eerste observatie bij ons thuis was gelijk al heel inzichtelijk. Dankzij een aantal trainingen met positieve en eenvoudige tips is er veel ten goede veranderd voor Nova en voor ons. Er is meer rust gekomen, zowel in huis als tijdens het uitlaten. En dit met weinig woorden/commando’s, wat wij als zeer prettig ervaren. We hebben hierdoor nog meer plezier van en met Nova.

Nova gaat ook mee met de uitlaatservice. Marijke is heel betrouwbaar, flexibel en lief voor Nova en de andere honden. Altijd een berichtje waar ze geweest zijn en soms een filmpje. We gunnen Nova nog vele mooie wandelingen met Wakkere Makker!
Nova, Jeroen & Jitske, Voorschoten

Ruim een jaar geleden heb ik deze kanjer Ody geadopteerd. Ody is afkomstig uit Roemenië. Hij heeft daar geen goede start gehad, waardoor hij een angstige hond is geworden. Daarnaast is deze grote kerel erg sterk, waardoor hij mij zo omver kon trekken. Controle over hem houden was een uitdaging.
Ik heb Marijke ingeschakeld als coach om Ody en mij te begeleiden. Van haar heb ik geleerd dat een vertrouwensband met Ody noodzakelijk is om zijn angsten te verminderen en hem beter te kunnen sturen.
Door middel van de klikker methode en de overige aanwijzingen van Marijke doen Ody en ik het inmiddels een stuk beter.
Wij zijn Marijke dankbaar en ik gun elke hond met gedragsproblemen haar hulp.
Karin, Leiden

Review Ody afbeelding

Wat hebben wij veel geleerd in de paar een-op-een lessen met Marijke! Marijke’s tips en adviezen hebben ons geholpen om weer ontspannen met Jippe te kunnen wandelen.
Ze heeft ons maar ook Jippe zelfvertrouwen gegeven en laten zien hoe we zijn gedrag goed kunnen interpreteren.
Marijke is rustig, haar adviezen zijn simpel en daardoor zeer doeltreffend.
Baljé & Janneke

Jippe review afbeelding

Marijke heeft ons super geholpen met onze herplaatser Fiene van 8 jaar! Samen hebben we haar geobserveerd. Oefeningen gedaan om het vertrouwen op te bouwen. Ook omdat we niet weten wat ze hiervoor heeft meegemaakt is het onmisbaar om advies te krijgen van een deskundige. We maken kleine stapjes en als we weer iets verder zijn zullen we verder gaan met Marijke.
Halbe en Gea Veenstra, Leiderdorp

Through Marijke, we have learned so much about our dogs’ behavior and needs, how to better connect with our dogs and gain their trust. We are now able to have more relaxed and rewarding on-lead and off-lead walks with our four dogs. They are getting more interaction with other dogs and greater freedom, you can actually see how much happier they are! Thank you Marijke for your knowledge, patience, leadership and love for our dogs!
Aprill en Ernest, Wassenaar

Marijke heeft ons geholpen met onze puberende zwitserse herder. Ze leerde ons met veel geduld hoe we andere reuen met hem konden passeren, terwijl Tommy ze negeerde. Met Marijkes trainingen kon ik Tommy ook weer uitlaten, en zag ik weer z’n fantastische zachte kant. We durfden zelfs weer met hem naar het strand, met lange sleeplijn. Marijke was geduldig en pakte door als wij het niet zo zagen zitten, ze gaf ons vertrouwen in de samenwerking met Tommy.
Merle en Martijn, Den Haag

Muis loopt sinds 3 jaar elke woensdagmiddag mee met Marijke. Ze wordt er zo blij van! Als Muis een van haar Wakkere Makker maatjes op een andere dag tegenkomt kwispelt ze haar staart er zowat vanaf. Ze hebben zoveel lol samen! Als we Marijke tegenkomen is ze helemaal niet meer te houden 🙂 Dat zegt genoeg over hoe fijn ze het vindt! Kortom, een betrouwbare uitlaatservice met aandacht en liefde voor de honden.
Marnix, Anna en Muis

Wij zijn heel enthousiast over Marijke’s betrouwbaarheid, kennis, kunde en betrokkenheid.
We konden altijd met zo’n gerust hart naar ons werk gaan, onze Pepper bij Marijke in de beste handen wetend.
Herman en Judith Keyzer, Voorschoten

Met drie adoptie hondjes waarvan twee behoorlijk belast waren en ik er niet meer uitkwam hulp van Marijke gekregen. Met veel geduld, kennis en snel de hondjes begrijpen heeft ze me zoveel handvaten aangereikt om rust te krijgen in mijn kleine roedel. De hondjes kregen meer zelfvertrouwen en rust.
Ze kregen een beter leven. Nog steeds val ik terug op haar vakvrouwschap. Dankjewel, Marijke!
Jacomijn Rensen, Lisse

Jip: “Marijke geeft mij samen met mijn hondenvrienden in de roedel zelfvertrouwen. Dat is precies wat ik in mijn leven nodig heb.”
Annette: “Ik kan mij geen betere uitlaatservice wensen. Betrouwbaar, veilig en bovenal heeft Marijke hart voor dieren.”
Jip en Annette, Voorschoten

December 2022 ben ik begonnen met trainen bij Marijke met mijn Amerikaanse Stafford Mickey, ik kon zelf bijna niet meer met hem naar buiten. Hij was super reactief op alles wat we onderweg tegenkwamen.
Na de eerste training zagen we al een groot verschil in gedrag. Na een aantal weken ging het zo goed, dat ik en Mickey weer durfden te gaan wandelen, en het reactieve gedrag werd steeds minder.
Na 4 maanden trainen met Marijke en alle tips en tricks thuis blijven oefenen en trainen, gaan we nu weer samen op avontuur. Het reactieve is er nog niet volledig uit, maar veranderd van volledig uitvallen naar een enkel blafjes als de situatie intens is.
Ik en Mickey hebben super veel geleerd van de trainingen en ik ben super blij dat ik de stap heb gezet!
Allexandra Toussaint, Hoogvliet

Wakkere Makker biedt een fantastische uitlaatservice!
Marijke’s snelle communicatie, ervaring met honden, professionele en betrouwbare aanpak, inclusief filmpjes tijdens de vakantie, maken haar zeker een aanrader voor anderen die op zoek zijn naar een service voor hun huisdieren. Zij heeft ons uit de brand geholpen toen wij op het laatste moment een uitlaatservice nodig hadden voor de vakantie.
Lillian en Popsy, Voorschoten

We have been customers of Marijke and Wakkere Makker for close to 4 years. It started when we were recommended to use Marjke for puppy training when we had just welcomed Poppy into our family and needed her gentle support to become better dog owners. It worked well and Poppy developed into a well behaved and loving family member. When our first dog walker decided to end her business, it was easy to ask Marijke if she could also walk Poppy. This has developed into a mutual friendship and Poppy loves to be with the Wakkere Makker team of dogs. She is eagerly waiting in the window, looking out for Marijke’s car to arrive shortly before noon every day.
Marijke has a great hand with all dogs and her skills as a dog psychologist is proving to be the difference between what she can provide for. It is not only about walking the dog, it is so much more!
Poppy is a first generation mix between an English Working Spaniel and a Poodle. She is curious, energetic, smart and needs to be worked and challenged to feel at ease.
The Gabel family & Poppy, Wassenaar

Dit allerliefste maatje wordt twee keer in de week opgehaald door Marijke. Altijd op tijd, altijd even laten weten hoe het geweest is en waar ze zijn geweest, hoe vertrouwd kun je het hebben.
Marijke is een echt honden mens en laat iedere hond lekker zichzelf zijn en laat de honden tijdens de wandeling genieten.
Superblij mer haar en Bink nog meer.
Mieke, Voorschoten

Marijke heeft ons super geholpen.
Ze heeft verstand van zaken.
Neemt de tijd en geeft adviezen die je doorlopend kan gebruiken.
Duidelijk, vriendelijk en bij de tijd.
Een absolute aanrader wanneer je van je hond houdt en daar een deskundige kijk op wilt hebben. Ontzettend veel van geleerd!
Catheleijne Zomer, Voorschoten

De uitlaatservice van Marijke, wakkere Makker, kenmerkt zich door enorme liefde voor honden en kennis over honden . Zij observeert hun gedrag en koppelt terug naar de eigenaar als dat nodig is. Zij heeft ons daarbij goed geholpen Tess beter te begrijpen. Verder kan je altijd op haar rekenen. Door weer en wind, Tess is altijd blij haar te zien en loopt vrolijk mee. Elke dag een uitje!
Helmi en Eric, Voorschoten

Ik beveel Wakkere Makker van Marijke van der Steen van harte aan. Kleine groepen, veel aandacht, gevarieerde routes en veilig vervoer.
Mickey gaat met heel veel plezier twee keer in de week met Marijke mee. Omdat Mickey nog heel jong was toen ze met de Wakkere Makker wandelingen begon kon ze haar energie kwijt, liep ze al snel lekker los en leerde ze omgaan met andere honden.
Mede door de wandelingen met Marijke hebben wij een hele lieve en sociale hond die zich snel aanpast op het moment dat ze in een nieuwe omgeving terecht komt.
Roelien en Mickey, Voorschoten

Na een zorgvuldige analyse heeft Marijke ons met bruikbare tips geholpen om een veilige band met onze honden op te bouwen zonder dwang of dominantie.
Wij raden haar graag aan!
Familie Tiel

Toen onze hond een pup was hebben we training van Marijke gehad. Daar hebben we veel van geleerd.
Nu gaat ze een aantal keer per week met de groepswandeling van Marijke mee. Ze heeft het ontzettend naar haar zin.
Als ze de auto aan ziet komen, begint ze te kwispelen en gaat bij de deur zitten. Marijke houdt ons op de hoogte van waar ze geweest zijn. Heel fijn!
Marijke heeft een groot hart voor de honden.
Joan, Voorschoten

Dolblij zijn wij met Wakkere Makker!
Wat mij enorm aanspreekt zijn de kleinere roedels waarmee Marijke werkt en de lange wandelingen die ze met de honden maakt.
Barnie snuffelt en wandelt namelijk het liefst, gaat zijn eigen gang en daar krijgt hij bij haar ook alle ruimte voor. Hij mag volledig zichzelf zijn.
Typerend voor Marijke zijn, naast professioneel en betrouwbaar, haar rust, natuurlijk leiderschap, samenspel en liefde voor dieren.
Wij zijn dolblij met haar en hopen nog vele jaren mee te mogen wandelen!
Leonie, Voorschoten

Ik kwam bij Marijke terecht voor extra training van mijn jonge bouvier Doortje. Doortje was toen 7 maanden oud; een drukke puber, hoog in energie,; bij sterke opwinding ging zij tegen mij opspringen en happen. Ook al is Doortje mijn 7e bouvier, en was ik gewend om met bouviers te trainen, werd dit toch problematisch. Ik ging mij meer restrictief en corrigerend (o.a. slipketting) gedragen, zonder enig resultaat…..ik durfde niet meer naar losloopgebieden….kortom: gefrustreerde hond en gefrustreerde baas.
In ongeveer 2 maanden intensieve training heeft Marijke ervoor gezorgd dat ik weer een blije en stabiele bouvier heb, sociaal en vriendelijk en met nieuw zelfvertrouwen.
Marijke heeft een grote passie voor honden. Zij kan ongelofelijk goed de hond lezen.
Zij begrijpt heel goed de hondentaal en speelt er goed op in. Ze is ook heel duidelijk en consequent in de opdrachten, waardoor ze vertrouwen en zekerheid geeft. Maar alles is gericht op een positieve bekrachtiging van gewenst gedrag. Ze hoeft nauwelijks te corrigeren, omdat ze heel erg richt op samenwerking met de hond, niet op macht. Doortje wordt uitgedaagd om voor je te werken en dat vindt ze ontzettend leuk, waardoor ze ook meer zelfvertrouwen heeft gekregen. Inmiddels is Doortje een vrije, aanhankelijke en vriendelijke bouvier en genieten wij samen in de
losloopgebieden. Ze luistert goed, is heel sociaal met andere honden, speelt graag en geniet…..en kan haar energie goed kwijt.
Ria Meijers, Wassenaar

Marijke is a very experienced and knowledgeable dog’s trainer. We have been recommended her by our dogs’ walker to adress some behavioural problems, such as barking to dogs and people and lounging while on the leash. After having worked with Marijke, Nala has improved a lot and she has become a calmer and more balanced dog. Marijke gave us many tips and taught us how to manage our dog in different environments to get her behaving better.
We are very satified by Marijke’s professional support and we could recommend her to any dog owners.
Ivan Alippi, Wassenaar

Wij adopteerden 3 jaar geleden onze eerste buitenlandse hond, Benny. Een angstige hond van ongeveer 6 jaar oud. Hoe om te gaan met die angst: wij hebben daarvoor Marijke ingeschakeld. Wij hadden geen betere keuze kunnen maken! Wat hebben wij, en uiteraard Benny ook, veel geleerd van Marijke. Door de tips en manier van hoe om te gaan met Benny hebben wij zoveel meer kunnen genieten van Benny!
Helaas overleed Benny heel plotseling na 11 maanden bij ons te zijn.
Wij hebben nu weer 2 buitenlandse hondjes, Bayka en Nova, en ook voor hen zijn we weer fantastisch begeleid door Marijke; een zeer deskundig iemand, met een supergroot hart voor elke hond, maar ook voor de baasjes, met ontelbaar veel tips, en zoveel geduld. Gewoon een fantastisch mens, voor dier en mens!
Jolanda en Hennie Nasveld, Oegstgeest

Wij zijn super tevreden over de Wakkere Makker. Marijke zorgt met veel toewijding voor de hondjes. Laat altijd weten waar ze die dag geweest is en maakt leuke filmpjes.
En wat wij fijn vinden is dat de groep niet groot is.
Dorine en Mark, Voorschoten

We have worked with Marijke van der Steen on a weekly basis for nearly two years to help us train our Labrador, as well as join her group walking service. Her personal one-to-one training methods have been perfect for our needs, helping us understand our dog’s behavior, as well as developing bespoke techniques to assist us with our young dog’s training requirements. Marijke helped us cope with many challenges, and her professional, educated, kind, and calm approach is very effective. We worked on many training methods and techniques, and as a result our dog has
become more ‘balanced’, and a wonderful family member. We are expats, and whilst we did not expect an English service, Marijke’s English is excellent, and we recommend her unreservedly.
Rob, Sarah (and Daisy, Labrador)

Rocky is onze 7 jaar oude Labradoodle en heel erg onderdeel van onze familie.
Rocky is altijd een wat bange hond geweest, maar nadat we verhuisden, ging ze slechter luisteren, ging ze meer trekken aan de lijn en ploegde ze de hele tuin om.
Marijke is bij ons thuis gekomen en heeft eerst de tijd genomen om ons te analyseren, waarna ze samen met ons een plan heeft gemaakt om Rocky’s situatie te verbeteren. Met een aantal sessies met Marijke, wat achteraf kleine aanpassingen en een dosis doorzettingsvermogen waren, is het leven voor Rocky veel prettiger geworden en daarmee ook voor ons.
Marijke krijgt van ons een 10 met een griffel!
Patrick, Mirjam en Vince, Wassenaar

Marijke leerde ik een paar maanden geleden kennen toen ik een pup erbij kreeg. Een reu van 17 weken terwijl zijn tante bij mij was. Marijke staat me met raad en daad bij om pup Guus en de oudere hond Bella samen, en individueel, op te voeden. Ze geeft veel uitleg, is duidelijk en motiveert ook mij enorm. Vooral om plezier met de honden te beleven. Nu Guus’ puberteit eraan komt, vind ik het fijn om zijn gedragsveranderingen met Marijke te kunnen bespreken hem tot een blije, vriendelijke reus te laten opgroeien. Motto: less is more, vooral wat betreft de woorden die ik gebruiken mag. En…begrenzen
Mariëtte Muijsken, Voorschoten

Wij hebben Marijke ingeschakeld tijdens de puberteit van onze laatste hond.
En hadden we dat maar eerder gedaan!
Groepslessen bleken zinloos en niet te werken, juist de tips en training van Marijke, slechts een paar keer, waren super.
We plukken er nog altijd de vruchten van!
Dus ik raad aan om juist al in een vroeg stadium haar hulp in te roepen, maakt een wereld van verschil 😉
Astrid, Voorschoten

Marijke heeft ons heel goed geholpen in het analyseren van het gedrag van onze hond Alf. Hij heeft onlangs zijn maatje verloren en dankzij gerichte tips hebben we hem kunnen helpen met zijn eenzaamheid.
Marijke heeft ons handige, bruikbare adviezen gegeven om het leven van onze oude hond zo comfortabel mogelijk te maken. Tijdens een hele leerzame looptraining kregen we nieuwe inzichten in het gedrag van honden.
Jeroen & Lisette Smits, Voorschoten

Cooper gaat twee keer in de week met de Wakkere Makker mee en geniet hier enorm van. Cooper was onzeker en heeft moeite gehad om zich helemaal vrij te voelen. Zo fijn hoe Marijke hem zichzelf liet zijn, een individuele aanpak gaf waarbij hij de ruimte en tijd kreeg om zich happy te voelen.
Elke dag krijg je een bericht waar ze naartoe zijn gegaan en ook vermeldt Marijke of er bijzonderheden zijn. Marijke laat je hond niet alleen uit, ze observeert hem ook tijdens de wandeling en die observaties geeft ze door.
Het is een heel fijn gevoel dat Cooper bij de Wakkere Makker mee gaat spelen zowel voor Cooper als voor ons!
Leonie, Voorschoten

Onze toller Scott loopt al 7 jaar kwispelend naar de deur als Marijke hem komt halen.
Marijke is 100% betrokken, betrouwbaar en deskundig.
In zeven jaar nooit een keer verzaakt.
Marijke wandelt met de honden vanuit passie en plezier.
Wij hopen dat onze toller Scott nog jaren met Marijke mee gaat.
Marijke = passie = vertrouwen = onbetaalbaar
Corine, Theo & Thomas

Wakkere Makker life changer!
Marijke en haar Wakkere Makker zijn in één woord geweldig! De rust die ze uitstraalt en het plezier dat Buddy beleeft tijdens de groepsuitlaat is ongekend. Hij kijkt er altijd weer naar uit en komt zeer voldaan terug!
De één-op-één begeleiding van Marijke heeft zowel Buddy als ons leven, óók een enorme boost gegeven!
Heleen Scholte & Aco Verhaegh

Ik ben super tevreden en blij met de Wakkere Makker! Max is na de uitlaat heerlijk moe en voldaan, na ruim een uur raggen in de duinen of op het strand. En de groep 2 waarin hij loopt is met zorg samengesteld. Bovendien wordt Max prima begeleid, omdat Marijke ook gediplomeerd hondengedragskundige is. Een aantal trainingssessies hebben Max en zijn baasje goed geholpen. Kortom: de Wakkere Makker rules!
Hans, Voorschoten

Onze adoptiehond Pip heeft een moeilijke start gehad waardoor het uitlaten van haar erg uitdagend was.
Marijke heeft ons met haar fijne begeleiding weer vertrouwen gegeven, waardoor we nu met plezier met haar kunnen wandelen.
Marie-France en Han, Voorschoten

Takkie heeft het altijd erg naar zijn zin bij Marijke. Elke uitlaatbeurt krijg ik een berichtje waar hij geweest is en hoe het is gegaan.
Marijke is erg lief voor hem en denkt mee als er iets is wat betreft de opvoeding van Takkie. Ik heb erg veel gehad aan de privé consulten.
Dianne, Voorschoten

Marijke, Wakkere Makker, is al jaren onze steun en toeverlaat bij het opvoeden en aanpassen (op de nieuwe, onvoorspelbare, grillige omgeving) van onze (voormalige) zwerfhonden. Eerst Moes, daarna Lot en momenteel (leeft) Buck (met ons), alle drie totaal verschillende honden. Marijke is helder in haar uitleg over en communicatie naar hond en baas. Marijke is energiek en verhelderend, zodat je inzicht krijgt in het gedrag van je hond en van jezelf. Marijke is een méér dan deskundige “lezer” van de hondentaal en heeft de bijzondere gave deze hondentaal aan de baas uit te leggen.
Hierdoor leer je je eigen hond (maar ook de tegemoetkomende honden) beter kennen en begrijpen en zo is elke wandeling in bos, stad of op strand, een waar avontuur.
Frank & Nienke van den Heuvel, Den Haag

Wij zijn met onze mix rottweiler/labrador pup bij Marijke terecht gekomen omdat de pup onze dochters al snel de baas werd en steeds dominanter naar ons optrad. Om die zorgelijke ontwikkeling tegen te gaan, hebben wij Marijke ingeschakeld. Marijke leerde ons om de gedachtegang van de hond te begrijpen, want deze is zo compleet anders dan hoe wij mensen zijn! Daardoor konden we veel meer als team werken met de hond, waarbij op een hele natuurlijke manier het gezag groeide en de balans hond-baas gezond én leuk werd. Marijke zag in onze Jos als pup al een tophond en daar heeft ze volkomen gelijk in gekregen!
Lilian Pot, Leiden

Na onze verhuizing naar Wassenaar waren we op zoek naar een uitlaatservice voor onze hond Vlerk. Omdat Vlerk andere honden soms moeilijk vindt, zochten we iemand die dat gedrag zou begrijpen. We waren dan ook blij Marijke gevonden te hebben, omdat zij naast de uitlaatservice ook gedragstherapie aanbiedt. Na de intake voelde het meteen goed en Vlerk gaat nu met veel plezier 2x per week met Marijke mee.
Hij loopt altijd blij en ontspannen met haar mee wanneer hij opgehaald wordt en dat zien we ook terug in de filmpjes die we regelmatig krijgen met hem en zijn hondenvrienden. Marijke straalt absolute passie en liefde voor de honden uit en iedere hond mag zichzelf zijn bij haar wandelingen. Ze is enorm betrouwbaar en ze is er altijd. Voor ons is zij de perfecte match.
Annabeth & Jeff, Wassenaar

Marijke! Zij weet als geen ander met honden en ook hun baasjes om te gaan. Het is niet zo maar een uitlaatservice. Onze ervaring is dat onze hond Bink niet kan wachten om mee te gaan. Er wordt altijd een flinke wandeling met een leuke groep honden gemaakt (die niet te groot is en bij elkaar past). Na iedere uitlaat krijg je altijd een korte terugkoppeling / update vaak d.m.v. een filmpje van de wandeling.
Marijke screent en kent je hond en blijft hem volgen in zijn gedrag. Echt meer dan prettig om iemand te hebben gevonden die echt betrokken is, betrouwbaar is en bovenal goud waard is voor je hond!
Fam. Van den Ban, Voorschoten


Marijke is een hele goede hondengedragstherapeut en een betrouwbare uitlaatservice. Ze is duidelijk in de communicatie en reageert altijd snel op berichtjes of vragen.
Na een huisbezoek en observatie van ons en onze hond gaf ze ons goede adviezen bij het opvoeden van onze toen nog jonge hond. Inmiddels is Livvy bijna 6 jaar en gaat ze wekelijks graag mee met Marijke naar verschillende plekken waar de (kleine groep) honden een flinke wandeling met haar maakt. Marijke heeft veel kennis en liefde voor de honden en dat is zichtbaar. Ze wisselt de locaties van de wandelingen af en stuurt na afloop een filmimpressie van de dag. Wij kunnen ons geen betere hondenservice voorstellen en gunnen iedere hond een Marijke!
Paul & Annemarie, Wassenaar

Onze hond Tim gaat al heel lang 3 x per week met Wakkere Makker mee. Marijke is, naast dat ze heel lief is voor de honden, ook erg kundig. Ze kan het gedrag van de dieren heel goed ’lezen’. Een absolute meerwaarde! De honden worden goed en lang uitgelaten op steeds wisselende locaties. Wakkere Makker is dus een professionele uitlaatservice! Aanrader!
Marianne & Herbert, Leiden

Ik vond Marijke’s training voor mijn twee honden erg prettig en geruststellend. En duidelijk en to the point. Gewoon zoals het is en niet er om heen draaiend. Wat ik persoonlijk erg prettig vind.
Paula, Noordwijkerhout

Heb 2 honden uit Curaçao waar ik zielsveel van hou. Beiden hebben zelf gelukkig geen traumatische ervaringen op Curaçao op gedaan maar merk dat ze de genen van een straathond hebben. Dit resulteert tot reactief gedrag: Oprah kan wat angstig zijn, vooral wanneer ze aan de lijn zit. Vooral Clooney kan vanuit zijn onzekerheid onhandige keuzes maken door te happen naar mensen wanneer hij schrikt of iets niet begrijpt. Dit is natuurlijk onacceptabel voor zijn omgeving en maakt dan heel verdrietig tot wanhopig aan toe.
Kende Marijke via mijn werk als een zeer deskundige, gemotiveerde en doortastende collega die altijd heel kordaat was in haar optreden tijdens het werk. Toen ik had gehoord dat zij diverse opleidingen had gedaan als honden gedragsdeskundige wist ik direct bij wie ik hulp wilde halen.
Marijke observeert mens en dier, en beschrijft direct wat ze ziet. Met die uitleg wordt ik ook bewust van mijn eigen aandeel in de begeleiding van mijn honden. Het bewaren van de rust en kalmte uitstralen is één van de belangrijkste basis dingen die ik heb geleerd. Daarnaast heb ik ook mijn honden beter leren lezen, geleerd hoe ik moet anticiperen op situaties en vooral onwenselijke situaties kan vermijden.
Marijke heeft mij vaak aangesproken op mijn (onbewuste) gedrag wat voor de honden niet helpend was. Het tenslotte een samenwerking tussen mens en dier waar je als hondeneigenaar heel erg bewust van moet zijn. Zeker wanneer je een hond met “issues” hebt.
Het is zo waardevol dat Marijke precies zegt waar het op staat; geen mooie verhalen om jou, als klant, tevreden te houden, maar duidelijke taal in het belang van de honden en hun welzijn plus veiligheid.
Het ontzettend veel aan de trainingen met Marijke gehad waardoor ik weer kan genieten van mijn honden tijdens een wandeling in plaats van gespannen te zijn uit angst voor incidenten.
Het is en blijft een dynamisch proces en niet alles is altijd voorspelbaar. Daarom is het fijn dat ik Marijke altijd kan raadplegen en extra training te krijgen om zelf ook scherp te blijven.
Ik zal de “Wakkere Makker” van Marijke van der Steen aan iedereen willen aanbevelen die nog meer wil genieten van de samenwerking met hun hond.
Veronica Miltenburg, Voorschoten

Onze hond gaat sinds 1,5 jaar 2x per week met Marijke mee en wij zijn ontzettend blij met haar. Marijke houdt oprecht veel van de honden in haar roedel en de honden voelen dat. Zij leidt ze met zachtheid en duidelijkheid. Marijke is heel betrouwbaar en je kan echt van haar op aan.
De individuele trainingen die we met Marijke hebben gedaan, hebben ons veel inzicht gegeven in het gedrag van onze hond, en vooral het gedrag van onszelf.
Marijke let op de details, want die maken het verschil, dus in haar trainingen kiest ze samen met ons een duidelijke focus en dan werken we net zolang totdat we hem onder de knie hebben.
Wij hebben Marijke al aan velen aanbevolen en zullen dat blijven doen.
Brigitte & Vincent Barré, Voorschoten

Onze lieve labrador heeft een gebruiksaanwijzing. Dankzij zowel de individuele training van Marijke, als ook alles wat Puck leert als ze mee gaat met de Wakkere Makker, is Puck een stuk relaxter geworden.
Door de individuele training weten wij beter wat ze nodig heeft van ons. De groepen bij de Wakkere Makker worden met zoveel zorgvuldigheid samengesteld, dat het goed is voor iedere hond die mee gaat.
Ik zou Puck aan geen andere uitlaatservice toevertrouwen! Bij Marijke weet ik dat ze in goede handen is.
Karen & Arjan, Voorschoten

Marijke observeert en reageert vanuit rust en respect voor zowel jou als je hond. Ze heeft oog voor detail en geeft concreet advies en hele fijne tips.
Arianne, Wassenaar

Wij zijn supertevreden tevreden over de hondentraining die Marijke ons heeft gegeven. Ze geeft je veel advies, tips en trucs voor je hond. Weet wat je vraagt en speelt hier goed op in.
Harry is gek op haar en vindt het leuk om nieuwe dingen te leren. Door haar hulp leer je je hond ook beter te begrijpen.
Hij gaat elke keer met heel veel plezier naar de training. We zijn blij dat we Marijke in hebben geschakeld. Echt een geweldige vrouw voor je hond en baasje.
Ingrid & Erik van Es, Zoeterwoude